Культивоване м’ясо – це тваринний білок, вирощений в лабораторії з клітин тварин.
Вживання м’яса є невід’ємною частиною історії людства. Деякі вчені вважають, що вживання м’яса сприяло еволюції мозку сучасної людини. Вживаючи більше поживних речовин і калорій у м’ясі та менше важкоперетравлюваних волокнистих рослин, люди змогли розвинути більший мозок, здатний вирішувати більш складні проблеми, стверджують вони.
Але оскільки на планеті живе майже вісім мільярдів людей, виробництво м’яса для всіх, хто його хоче, почало обтяжувати ресурси нашої планети. Станом на 2012 рік, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, 26 відсотків незамерзаючих земель планети використовувалися для тваринництва. Ще 33 відсотки орних земель використовувалися для виробництва кормів для худоби. А тваринницька галузь в цілому відповідальна за майже 15 відсотків світових викидів парникових газів.
Частково це навантаження на навколишнє середовище можна було б зменшити, якби ми урізноманітнили свій раціон. Замість того, щоб їсти тільки м’ясо і рослини, ми могли б ввести альтернативні білки, включаючи білки рослинного походження і м’ясо, вирощене в лабораторії, або навіть білки комах.